Groningen draait huisjesmelkers duimschroeven verder aan: boete voor illegale opkoop en doorverhuur

Steeds meer huizen in steden raken in handen van vastgoedbeleggers die ze voor de hoofdprijs verhuren. Groningen gaat in de tegenaanval met een opkoopverbod en forse boetes.

Steeds meer huizen in steden raken in handen van vastgoedbeleggers die ze voor de hoofdprijs verhuren. Groningen gaat in de tegenaanval met een opkoopverbod en forse boetes. Foto: ANP

De gemeente Groningen draait vastgoedbeleggers die huizen opkopen voor de verhuur de duimschroeven aan. Ondernemers die het gemeentelijke opkoopverbod overtreden, worden vanaf volgend jaar fors beboet.

Daarmee volgt Groningen nog dit jaar het voorbeeld van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In veel steden komen steeds meer huizen in handen van vastgoedondernemers. Daardoor staan particuliere kopers en vooral starters buitenspel op de koopmarkt.

Stok achter de deur voor beleggers die opkoopverbod negeren

Om die trend ook in Groningen te stoppen, besloot het gemeentebestuur al eerder tot een opkoopverbod. Maar nog altijd proberen veel vastgoedondernemers dat te omzeilen door stiekem toch huizen te verbouwen tot studio’s en die voor hoge prijzen te verhuren, merkt de gemeente.

Om die hardnekkige trend de kop in te drukken, werkt Groningen nu aan een bestuurlijke boete. Daarmee verwacht wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) het opkoopverbod beter te kunnen handhaven.

De gemeenteraad kan in het tweede kwartaal van volgend jaar een concreet voorstel voor zo’n boete verwachten, kondigde de nieuwe wethouder woensdagavond aan bij het raadsdebat over de gemeentefinanciën. Hij weet zich daarin gesteund door een breed gesteunde motie op initiatief van PvdA en SP.

Via boete betalen illegale opkopers mee aan handhaving van spelregels

De indieners van die motie willen dat Groningen illegale opkopers de voet dwars kan zetten. Van Niejenhuis kon hen melden dat de gemeente al aan plannen werkt. Volgens de wethouder snijdt het mes aan twee kanten: met een boete kan de gemeente al in een vroeg stadium optreden en tegelijk betalen overtreders mee aan de hoge kosten om de spelregels goed te handhaven.

Het gemeentebestuur gaat ook kijken of de grens tot waar het verbod geldt, verder kan worden opgetrokken. Die ligt nu op een prijs van 305.000 euro, maar de indieners van de motie willen dat het verbod ook gaat gelden voor duurdere koopwoningen. Alleen D66, VVD, PVV en de Partij voor het Noorden stemden tegen.

Ook ozb-verhoging ontmoedigt vastgoedbeleggers

Ook op een ander front wil Groningen de massale opkoop van huizen ontmoedigen. De gemeente gaat zich beraden op een verhoging van de onroerendezaakbelasting voor huiseigenaren die hun pand(en) niet zelf bewonen. Ook daarover nam een ruime raadsmeerderheid een gezamenlijke motie aan van SP en PvdA.

Zo’n ozb-verhoging raakt precies de vastgoedbeleggers die particuliere woningzoekers nu nog de pas afsnijden, verwacht initiatiefnemer Jimmy Dijk, fractievoorzitter van de SP. Wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks, Financiën) ziet voor- en nadelen. ,,Maar we gaan een plan maken.’’